‘Wanneer kan ik mijn oma weer huggen?’ Dieudonné (15)

 

Kijk op 8 juli naar de talkshow van de Nationale Wetenschapsagenda! Jongeren en wetenschappers buigen zich samen over de uitdagingen van de coronacrisis. 

In mei riep premier Mark Rutte jongeren op om actief mee te denken over de toekomst van het land tijdens en na de coronatijd. De Nationale Wetenschapsagenda organiseerde daarom een challenge voor jongeren die gehoor willen geven aan deze oproep. Jongeren konden een onderzoeksvraag indienen waar vijf wetenschappers daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Meer over de challenge.

 

Wetenschappers aan de slag

De Jongeren Challenge ging op donderdag 18 juni van start en vragen konden tot woensdag 1 juli worden ingediend. De talkshow zal op 8 juli om 20:00 live plaatsvinden op de Facebookpagina. In de weken na de talkshow werken de wetenschappers hun onderzoekvoorstel uit. Zo krijgt de kijker een uniek kijkje in de wereld van de wetenschap.

 

Waar gaat het over?

Dit zijn de thema’s waarover de vragen konden gaan en die in de talkshow van 8 juli uitgebreid langskomen:

  1. Gevolgen van corona voor kinderen en jongeren: Ton Liefaard is hoogleraar Kinderrechten en werkt veel samen met UNICEF. Zijn vraag aan jongeren is: Hoe kun je ervoor zorgen dat alle kinderen kunnen meepraten over de zaken die voor hen belangrijk zijn. Hoe kunnen we voorkomen dat bepaalde kinderen en jongeren harder worden geraakt dan anderen? Denk hierbij aan kinderen die ervaring hebben met kinderrechtenproblemen, zoals armoede, jeugdhulp, onveiligheid of geweld.
  2. Duurzame levensstijl na de coronacrisis: Hoe kunnen we een duurzame wereld ontwerpen tijdens en na de coronatijd? En hoe zorgen we ervoor dat we niet terugvallen in onze oude leefstijl en gewoonten? Reint Jan Renes, HvA lector Psychologie voor een Duurzame stad gaat aan de slag met vragen over de psychologie van duurzaam gedrag en een klimaatvriendelijke leefstijl.
  3. Wat kunnen we nú doen voor een betere toekomst na de coronacrisis: Eveline Crone is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is samen met haar collega’s op zoek naar jongeren die ideeën en vragen hebben over hoe jongeren meer betrokken kunnen worden bij wat we nú kunnen doen om stráks beter uit deze crisis te komen. In wat voor wereld willen jongeren zelf het liefst wonen?
  4. Crisissituaties vroeger en nu: Historici Beatrice de Graaf en Nikki Sterkenburg weten alles over crisissituaties, van ramp tot aanslagen en ziektes. Ze zullen aan de slag gaan met de zorgen en vragen van jongeren door te kijken wat we van het verleden kunnen leren over omgang met onveiligheid, crisis en onzekerheid.
  5. De corona-samenleving en (kwetsbare) jongeren: Odilia Laceulle van de Universiteit Utrecht gaat aan de slag met vragen hoe jongeren omgaan met deze kwetsbare tijd. Zij start samen met het Reinier van Arkel een nieuw onderzoek naar hoe kwetsbaarheid het psychische en sociale functioneren van jongeren beïnvloedt.

 

 

wetenschapbegintmetverwondering.nl